MIJN INSPIRATIE - ME & MY HEAD COVER
Herbert Isacson & Nijntje
Handicap : 18.8 Homecourse : Houtrak De enige echte Nijntje headcover in de wereld hoort bij mij. Ik koester mijn Nijntje. Het is een prachtig lief en eenvoudig konijntje ontworpen door Dick Bruna. Ik las mijn kinderen voor uit de boekjes van Dick Bruna, zoals zoveel ouders. Hun kinderen lezen Nijntje ook weer voor. Zo blijft dat van generatie op generatie doorgaan.
'Nijntje is tot kunst verheven
en terecht' In 1996 opende ik de winkel van Nijntje in de Beethovenstraat in Amsterdam. Het was voor het eerst dat er een winkel kwam met alleen maar artikelen met een decoratie van Dick Bruna. Ik verkocht alleen maar Nijntje boekjes, knuffels en andere Nijntje spullen.
Njjntje is zestig jaar geleden door Dick Bruna bedacht. Hij ging altijd met zijn kinderen naar Egmond aan Zee en vertelde ze elke avond een verhaaltje. Dat verhaaltje ging over Nijntje. In eerste instantie was Nijntje onzijdig. Maar toen Dick het verhaal ‘Het feestje van Nijntje’ ging schrijven, trok hij haar een jurkje aan. Vanaf dat moment was Nijntje een Zij. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan tachtig miljoen boekjes verkocht. In het Rijksmuseum is tot 16 november in de Philipsvleugel een tentoonstelling van het werk van Bruna als grafisch vormgever en kunstenaar. Nijntje heeft daar uiteraard een grote rol. 'Uitstappen hoek Beethovenstraat / Stadionweg en winkel van Nijntje riep de trambestuurder' Voor mijn winkel liet ik toentertijd een headcover van Nijntje maken. Het was een prototype. Ik moest er minimaal vijftienhonderd afnemen. Omdat ik bang was bang dat ik ze niet zou kwijtraken heb ik de bestelling gecanceld. Daarom ben ik de enige in de wereld met een Nijntje headcover. Overal waar ik kom is Nijntje peace of conversation, ook in het buitenland.
|
De populariteit van Dick Bruna en Nijntje was zo groot dat ik een keer door een Japanner die in mijn winkel was geweest. werd herkend op het vliegveld in Tokyo.
Nijntje als tattoo op je rug Nijntje is ook een geliefde en graag geziene tattoo. Er kwamen regelmatig volwassenen bij mij in de winkel met tatoeages van Nijntje op hun been of arm. Er was zelf een man met een tatoeage van Nijntje op zijn rug. De winkel van Nijntje in Amsterdam was destijds een groot succes. Er kwamen niet alleen Japanners, maar ook toeristen uit alle delen van de wereld die de winkel van Nijntje zien. Het acht uur journaal in Japan opent bij wijze van spreken met de zestigste verjaardag van Nijntje. De buitenlanders die in de tram stapten, hoefden niet bang te zijn dat ze de winkel van Nijntje voorbij zouden rijden. Voordat de tram bij de halte stopte, riep de trambestuurder met luide en Amsterdamse stem: ,,Uitstappen hoek Beethovenstraat Stadionweg én winkel van Nijntje.’’ |