De lekkerste vis vlakbij huis
Afgelopen december werd Golfbaan Midden-Brabant uitgeroepen tot Golfbaan van het Jaar 2015. Het is dus niet zomaar een baan waar wij Tilly Sintnicolaas treffen. “Mijn man en ik zijn alweer zo'n acht jaar lid van golfclub Midden-Brabant - een fraaie uitdagende golfbaan gelegen op Landgoed De Utrecht ten zuiden van Tilburg - en ik vind het echt fantastisch om hier te spelen. Het wordt hier geafficheerd als golfen op je eigen landgoed. Nou zo voelt het echt.
Golfen is een van mijn passies, de andere is koken en lekker eten. Overigens gaat dit laatste in het bourgondische Brabant goed samen. De uitbater en tevens kok van het restaurant op de golfbaan, is er een naar ons hart. Hij werkt met eerlijke maar ook miskende producten. Op zijn kaart staan verse makreel en varkensnek. En echt nergens eten wij in het seizoen lekkerdere Zeeuwse mosselen en asperges dan bij hem. Voordeel van een lidmaatschap hebben is dat je niet per se 18 holes hoeft te lopen. Wij besluiten dan ook vaak 9 holes te lopen aan het begin van de avond en aansluitend op de club te eten. Dat is altijd een klein feestje.” Dan wordt er even niet zelf gekookt. | Tilly Sintnicolaas is al meer dan 25 jaar actief in de marketingcommunicatie van food waaronder vis. Nederlanders aan de vis te krijgen was jarenlang vanuit haar rol als directeur van het Nederlands Visbureau het grootste doel. Aandacht voor de start van het Hollandse nieuwe seizoen of dat van de mosselen was daarbij een jaarlijks hoogtepunt. Sinds 2007 heeft zij haar eigen Food communicatiebureau en houdt ze zich ook bezig met Iers rundvlees, zuidwestervis, andere mooie verse producten en KitchenAid keuken-apparatuur. Ook is Tilly een van de culinaire vakvrouwen die schuilgaat áchter de culinaire website uitdekeukenvan8.nl. Vis blijft een favoriet. Noordzeetong is een van de lekkerste vissen die vlakbij huis rondzwemt. |
Gegrilde tong met yoghurt-saffraansaus - ingrediënten voor vier personen
Verhit 2 eetlepels olie in een sauspan en fruit de ui en knoflook heel zachtjes glazig. Roer de saffraan erdoor. Voeg de sherry en de bouillon toe en laat het vocht inkoken tot het bijna verdampt is. Meng de bloem door de yoghurt en voeg de yoghurt al roerende aan het uimengsel toe. Blijf roeren tot een licht gebonden saus ontstaat en warm deze zachtjes nog enkele minuten door. Breng de saus op smaak met zout en peper.
Verwarm de ovengrill voor. Meng in een kommetje 2 eetlepels olijfolie met de sinaasappelrasp, komijn, zout en royaal zwarte peper. Bestrijk de tongen met dit mengsel en schuif ze op een bakplaat onder het hete grillelement. Rooster de vissen in 4-6 minuten mooi bruin en gaar. Keer ze halverwege de grilltijd.
Leg de gegrilde tong op warme borden en schep er wat saffraansaus over. Lekker met gebakken aardappeltjes en bimi.
Verwarm de ovengrill voor. Meng in een kommetje 2 eetlepels olijfolie met de sinaasappelrasp, komijn, zout en royaal zwarte peper. Bestrijk de tongen met dit mengsel en schuif ze op een bakplaat onder het hete grillelement. Rooster de vissen in 4-6 minuten mooi bruin en gaar. Keer ze halverwege de grilltijd.
Leg de gegrilde tong op warme borden en schep er wat saffraansaus over. Lekker met gebakken aardappeltjes en bimi.
Sonja van de Rhoer - www.culinaireproducties.nl