Passie4Golf - voor de verslaafde, reislustige amateur golfer met humor
  • Home
  • Lievelingsplek
    • Eldrick Jan & Jan Kelder
    • Harry & Angelina
    • Nate & Jan-Pier
    • Raphael & Norbert
    • Steven & Paul Chapman
    • Tycho & Saskia
  • GOLFTALENTEN
    • De talenten
  • Dean Janssens VLOG
  • GOLFREISVERHALEN
    • Reisverhalen
  • UIT DE BUNKER
    • Nieuwste interview >
      • Adrienne vd Smagt
      • Ad Wessels
      • Bruni Heinke
      • Cees Valk
      • Catherine Keyl
      • Costantino Rocca
      • Daan Slooter
      • Geraldine & Harald Grunberg
      • Herman de Vos
      • Iwan Groothuis
      • Jacqueline Strik
      • Jacques en Remco Klöters
      • Jos Kemna
      • Koen Suyk
      • Manja Schilstra
      • Marcel Welling
      • Michel en Rene Tegelaar
      • Mieke Proost
      • Pamela Sturhoofd
      • Peter Duivenvoorde
      • Ramon de Groot
      • Rob Hoogland
      • Rob Mouwen
      • Robbie van Erven Dorens
  • IN DE HANGMAT
  • COLUMNS
    • Adrienne column >
      • Blue monday
      • Bunkers en granaten
      • Costa Daurada golftoernooi
      • De grote hoogland
      • Happy new year
      • Heel Holland golft
      • Lijstjes ruimen jaar op
      • Mark Reynolds day
      • Prijswinnaars
      • Rattenvanger
      • Scrooge & Brigitte Kaandorp
      • Serena masters
      • Time4Golf golf award
      • Tom Watson
      • Troost voor Joost
      • Victorie times and selfies
      • Vos de hooghartige
    • Caddie family >
      • België
      • Caddie vader Rene trots
      • Even voorstellen
      • Family
      • Family in een goede flow
      • Floris Vos
      • Noa en Fleur willen knallen
      • Noa voelt zich thuis op CSE
      • Off season
      • Schotland
    • Djek on Course >
      • Bunkeren met Hoogland
      • Clubkampioenschappen
      • De revanche
      • Djek goes woof
      • Gastvrij
      • Glipperboys
      • Lagere handicap
      • Poetsvrouw
      • Scoren met fotos
      • Speelbare droom
      • Start 2017
      • Sunlight zeep, abrikozen en steunzolen
      • War child
    • Joyce Chong on Tour >
      • Op weg naar de tour
      • Shaky
      • Wie is Joyce
    • Pro Ams >
      • Pro Ams 2016
      • Pro Ams 2017 >
        • Eagle, birdies en Roely
        • Een goede drive voel je aan je ballen
        • Glansrijke en dubbele winst
        • Goede teamspirit
        • Muchmore doet het weer
        • Old course 1e dag feb.2017
        • Reynolds oppermachtig
      • Pro Ams 2018 >
        • Team Richard Perkins op kop
      • Pro Ams 2019
      • Pro Ams 2023
    • Rhoerbak golf >
      • Hiske vd Heuvel
      • Marieke Klosters
      • Regina Meij
      • Roland-Jan Schippers
      • Tilly Sintnicolaas
      • Uwe Goertz
  • MIJN INSPIRATIE
    • ADRIENNE >
      • Door wie
      • Mijn passie
      • Voor wie
    • GOLF IN BEELD >
      • Filmpjes
      • upload formulier golf in beeld
    • ME AND MY HEADCOVER >
      • Head cover stories >
        • Elephant
        • Elmo
        • Gopher
        • Parrot
        • Nijntje
        • Pardoes
        • Sneeuwpopje
        • Spongebob
        • Upload formulier headcover
    • KLM OPEN >
      • 2019
      • 2018
      • 2017
    • MY DADDY IS MY CADDIE >
      • Daddies & caddies
    • PARRETJE72
    • TOSTI TEST >
      • Tosti Haarlemmermeer
      • Tosti Spaarnwoude
      • Tosti test formulier
  • TIME4GOLF
    • Golfreizen >
      • Bestemmingen
      • Clinics
      • Toernooien
    • World Golf Awards
  • BLOG
    • BTP broedplaats
    • Days of a golf week 2017
    • Days of a golf week 2016
    • De tosti test
    • Dean Janssens verslaat...
    • Een golfbond moet spartaans zijn
    • Golf in beeld
    • Golf reisverhalen
    • Golftoernooi 2017
    • Golftoernooi Lisboa
    • Golf Travel Congres Cannes
    • Green Grape Open 2022
    • Hempenius
    • Het lievelingsgerecht van
    • Het talent blikt terug
    • Houtrak jeugd open 2018
    • John Woof
    • Kids golfdag
    • KLM open 2017
    • KLM open 2018
    • KLM open 2019
    • Me and my head cover
    • Noordwijkse vriendinnen
    • Oscar Tiberius Murray en echte golfvrienden
    • Parretje72
    • Passie4Golf
    • Pro AM 2020-dag 1
    • Pro AM 2020-dag 2
    • Pro AM 2020-dag 3
    • Pro AM 2020-dag 4
    • Pro AM 2022-dag 1
    • Pro AM 2022-winnaar
    • Scheurkalender
    • Sinterklaasfeest
    • Spaarnwoude open
    • Special Olympics
    • Time4Golf voor 3e keer winnaar
    • Time4Golf voor 4e keer winnaar
    • Tom Hendriks blikt terug
    • Uit de bunker
    • US kids gaan de wei in
    • US kids kick-off
    • Wall of Fame
    • Wiebe Giesen
  • Contact
    • Adverteren
    • Contactformulier
    • Upload formulier

Rhoerbak golf


​Het lievelingsgerecht van Marieke Klosters

7/7/2016

0 Comments

 
'Penna alla Norma' smaakt naar opera
Foto
,,Ooit, jong en verliefd, dacht ik mijn vriendje te verrassen met een snel klaar eenpansgerecht. ‘Dat kamerbewonerseten hoef ik niet’, was zijn commentaar. De toon was gezet. Ik liet hem vanaf dat moment lekker koken en leerde zelf genieten van met zorg bereide gerechten.

Verbluffende gerechten
In mijn werk als PR-adviseur speelt gastronomie een grote rol. Al meer dan 20 jaar heb ik te maken met Roberto’s Restaurant in Hilton Amsterdam, waar de Italiaanse regio’s en seizoenen op tafel komen.

​In 2014 leerde ik het culinaire genie Sidney Schutte kennen, de executive chef van 
Waldorf Astoria Amsterdam, die binnen zeven maanden na de opening direct twee Michelinsterren verdiende met Librije’s Zusje Amsterdam. Sidney’s verbluffende gerechten en smaak- combinaties zijn van een ongekende orde; niet om even na te maken.
Een recept uit Roberto's (kookboek) Pure Italiaanse Keuken lukt me echter wel.Want, hoe jammer ook, een echt serieuze golfer kan ik mijzelf niet noemen. Ik vind het heerlijk om golf te ‘beleven’. Het is net als met mijn verhouding tot koken en genieten van eten.

​Zo speel ik het liefst op verschillende golfbanen om nieuwe locaties en omgevingen te ontdekken.

Een golfweekje in Zuid-Spanje en Portugal, als beloning voor het behalen van het GVB, leidde tot een jaarlijks golftripje in die regio. Een ‘zakelijke’ golfspraak op Naarderbos scherpt de geest door concentratie en focus en levert en passant briljante invallen op. Op de fraai gelegen Golfclub Scherpen-bergh komt het fanatisme bovendrijven om echt goed te presteren, maar punten scoren op Hole 18 blijft daar een utopie.

Fascinerend landschap
De meest avontuurlijke golfervaring was zonder meer op de Founders Golf Club in Sarrasota, Florida.
Passe4Golf - Columns - Rhoerbak
 In deze exotische omgeving kan op elk moment een ontzagwekkende vogel, schildpad of krokodil je golfpad kruisen. [video] 18 holes ‘lopen’ betekent een kilometerslange reis door een fascinerend landschap van oorspronkelijke natuur met waterpartijen en roughs waar je echt buiten wilt blijven, en perfect onderhouden, gladgeschoren, fairways. Voorwaar een forse inspanning als je het intens wil beleven.

​
Daarmee vergeleken is de Penne alla Norma, bereid na afloop op het logeeradres op de golfbaan, ‘een eitje’. Penne alla Norma is een eerbetoon aan de componist Bellini uit Catania, die de opera Norma schreef. Het is het beroemdste pastagerecht van Sicilië en een prachtige opera.''
Eerst het recept, maar OPGEPAST: onderaan de pagina, krokodil op golfbaan!

Ingrediënten
Ricotta salata
  • 1 ricotta van 11⁄2 kg
  • de blaadjes van 6 takjes gedroogde oregano
  • 200 g steenzout

Basis tomatensaus
  • 60 ml extra vergine olijfolie
  • 2 knoflooktenen, gekneusd maar heel gelaten
  • 500 g passata
  • 3 takjes basilicum
  • 3 takjes peterselie
  • zout, naar smaak
  • een snufje suiker
Pasta
  • 150 ml olijfolie
  • 2 middelgrote aubergines, in blokjes van 2 x 2 cm
  • 500 ml basistomatensaus (zie hierboven)
  • chiliolie, naar smaak
  • 400 g penne
  • 30 blaadjes verse basilicum
  • vers gemalen zwarte peper
Bereiding
Bereidingstijd voor 4 personen 20 minuten
  • Verwarm voor het bereiden van de ricotta salata de oven voor op 130 °C. Leg de ricotta in een met bakpapier bedekte ovenschaal. Bestrooi met de gedroogde oregano en het zout dat je op en tegen de ricotta aan drukt om een dunne zoutkorst te creëren.
  • Zet de ovenschaal 3-4 uur in de oven, zodat de ricotta droogt maar niet kleurt.
  • Neem de schaal uit de oven en laat de ricotta afkoelen. Veeg al het overtollige zout eraf. De ricotta is klaar voor gebruik.
  • Doe voor het maken van de basistomatensaus de olijfolie en de knoflook in een pannetje en zet op matig vuur totdat de olie begint te kleuren. Haal de knoflook uit het pannetje. Voeg de passata toe en laat 5 minuten pruttelen.

Neem de pan van het vuur en voeg de tot een bouquet garni samengebonden kruiden toe. Breng op smaak met zout en suiker en laat een paar minuten staan, zodat de kruiden kunnen intrekken. De saus is klaar nadat je de kruiden eruit gehaald hebt.
​
  • Doe voor het bereiden van de penne alla Norma de olijfolie in een koekenpan en bak op hoog vuur de aubergine goudbruin. Neem de blokjes aubergine uit de pan en leg ze in een vergiet om de overtollige olie te laten uitlekken.
  • Doe de tomatensaus, de aubergine en de chiliolie in een braadpan en verwarm tot 80 °C.
  • Kook de penne niet helemaal ‘al dente’, maar zorg dat je ze 2 minuten korter dan de kooktijd die op de verpakking staat aangegeven, laat koken. Giet het water af en doe de penne bij de aubergine-tomatensaus.
  • Laat de penne nog 1 minuut in de pan met de saus koken. Voeg het basilicum toe en breng op smaak met de peper. Wees voorzichtig met zout, want bedenk dat de ricotta zout is. Serveer met 200 gram van de ricotta uit de oven. Bewaar de rest van de ricotta in de koelkast voor een volgende keer.
Tip:
Als je gedroogde pasta bereidt, kan de kwaliteit van de gekozen pasta het verschil betekenen tussen een middelmatig en een fantastisch gerecht. Bij Roberto’s moet pasta bepaalde eigenschappen hebben: (a) hij moet soepelheid hebben, dat wil zeggen dat de pasta 4-5 minuten ‘al dente’ moet blijven nadat het kookproces beëindigd is (als je goed oplet zal je merken dat pastagerechten vanaf het moment dat ze worden geserveerd tot aan de laatste hap heel erg 
verschillen, omdat de zintuiglijke kwaliteiten ervan blijven veranderen); (b) gedroogde pasta moet een beetje ruw zijn, zodat de saus door de pasta zelf wordt opgenomen. Pasta ‘trafilata al bronzo’ (met bronzen machines gesneden) is op dat punt te verkiezen boven de commerciëlere pasta die met Teflon gesneden wordt; (c) pasta wordt smakelijker wanneer hij langzaam en op lage temperatuur wordt gedroogd dan wanneer hij mechanisch in ovens wordt gedroogd.
Een video van een overstekende krokodil. Serieus, dit gebeurde tijdens mijn verblijf op de Founders Club. 

​
Marieke
0 Comments



Leave a Reply.

    column


    Rhoerbak Golf met Sonja
    Passie4Golf - Column - Sonja van de Rhoer

    auteur

    Sonja van de Rhoer
    Culinair journalist & publicist
    Opgegroeid
    als dochter van een dranken groothandelaar en limonadefabrikant en dronk haar eerste glas Beaujolais (Fleurie) als zesjarige, verdund met water, tijdens het zondagse diner

    Docent
    Koken en Voedingsleer

    Werkte als elektrohuishoudkundige bij het Energiebedrijf in Den Haag

    Gaf jarenlang
    kooklessen en lezingen
    over gezonde voeding aan leden van vrouwenbonden en plattelandsvrouwen- verenigingen


    Verzorgt
    reportages, interviews
    en recepten

    Kookt
    voor de fotografie en verzorgt samen met fotografe Inez Pleizier de styling.
    Het resultaat van alle inspanningen in de keuken wordt door haar
    visueel vastgelegd en gepubliceerd


    Gepassioneerd
    golfer met de juiste concentratie en bekeken course management.
    Als ze bij de Veluwse Golf Club speelt, geniet ze van wind in de haren, zon op
    het gezicht en spelen
    maar


    Schrijft
    de column "Rhoerbakgolf" op de website Passie4Golf en wekelijks recepten voor Dagblad Trouw​

    Website
    www.
    ​culinaireproducties.nl ​


    ​MEER COLuMNS

    PASSIE4GOLF - COLUMNS - CADDIE FAMILY
    De caddie family
    PASSIE4GOLF - COLUMNS - DJEK ON COURSE
    Djek on Course
    PASSIE4GOLF - COLUMNS - JOYCE CHONG
    Joyce Chong on Tour
    PASSIE4GOLF - COLUMNS - PRO AMS
    Pro Ams in Portugal

    Archieven

    July 2016
    May 2016
    March 2016
    February 2016
    December 2015
    November 2015


    ​Categorieën

    All


    RSS Feed


    PASSIE4GOLF - COLUMNS - SONJA VAN DE RHOER
    PASSIE4GOLF - COLUMNS - SONJA VAN DE RHOER
    PASSIE4GOLF - COLUMNS - SONJA VAN DE RHOER
    PASSIE4GOLF - COLUMNS - SONJA VAN DE RHOER
    PASSIE4GOLF - COLUMNS - SONJA VAN DE RHOER
    PASSIE4GOLF - COLUMNS - SONJA VAN DE RHOER
    PASSIE4GOLF - COLUMNS - SONJA VAN DE RHOER
    PASSIE4GOLF - COLUMNS - SONJA VAN DE RHOER
    PASSIE4GOLF - COLUMNS - SONJA VAN DE RHOER
    PASSIE4GOLF - COLUMNS - SONJA VAN DE RHOER
    PASSIE4GOLF - COLUMNS - SONJA VAN DE RHOER
    PASSIE4GOLF - COLUMNS - SONJA VAN DE RHOER
    PASSIE4GOLF - COLUMNS - SONJA VAN DE RHOER
Adrienne van der Smagt
​Freelance journalist
Kamperlaan 40
2012 JA Haarlem
Time4Golf - Passie4Golf