Duitse collega journalist en fanatiek golfer
Uwe Goertz werd in 1959 geboren in Keulen en hoopt ooit in deze stad ook te zullen sterven. Sinds 1982 werkt hij als freelance journalist. Eerst alleen voor de radio, maar sinds 1987 voornamelijk voor televisie. Opgeleid als leraar lichamelijke opvoeding aan de Duitse sportuniversiteit in Keulen is het niet verwonderlijk dat sportverslaggeving 50 procent van zijn als verslaggever voor de tour de France, die ik 14 jaar lang door heel Frank werk beslaat. Zo volgt hij in het weekend de voetbal Bundesliga en reist hij in de zomer mee met de Tour de France.
Zwevende handicap Uwe speelt bijna 20 jaar golf. Vorig jaar nam hij deel aan zo’n 34 toernooien. Hij speelt regelmatig bij zijn eigen club Clostermannshof in Keulen. Is bovendien al 15 jaar een actief lid van de Duitse Media Golf vereniging, een zusterclub van de NVGJ (Nederlandse Vereniging van Golfende Journalisten). Zijn handicap zweeft tussen de 7 en 9. Mooiste golfbaan De beste en meest uitdagende golfbaan voor ons ligt direct aan de grens met Nederland. Op het voormalige militair terrein van de RAF ligt RAF Germany Golf Club Bruggen - West Rhine Golf Club in Elmpt. Interessant om de website eerst te lezen en zeker een keer te gaan spelen. Aanmelden via de site en het kenteken van de auto opgeven. | Lievelingsgerecht Als geboren en getogen Keulenaar kan hij ons "Kölsch nationale schotel" aanbevelen: "Heaven and Ähd" (Duits: hemel en aarde). Zijn grootmoeder bereidde dit gerecht eenmaal per week en het wordt geserveerd in alle brouwerijen in Keulen. De bijbehorende bloedworst is echter niet naar ieders smaak. Maar de combinatie van het zoete van de appel met het kruidige van de bloedworst maakt het heel speciaal.Een aantal jaren geleden aten we veel buitend de deur. Maar nu we ouder worden kook ik steeds meer zelf. Duitsland heeft – gemeten naar het inkomen, de laagste prijzen voor de consument voor voeding. De kwaliteit is echter niet altijd het beste. Wie ooit vers gevangen vis in een supermarkt op de Canarische eilanden, geproefd heeft weet dit. (Ondergetekende ontmoette Uwe op Lanzarote en onderschrijft dit zeker.) Bier en wijn Bij ‘ Hemel en aarde’ past alleen bier. Geen wijn. In Keulen wordt bier met een hoge gisting gedronken. Een licht bier dat alleen binnen de grenzen van de stad worden gebrouwen. Het wordt geserveerd in kleine glazen, dit houdt het koel en vers. In brouwerijen wordt door de bediening zolang zonder te vragen nieuw bier op tafel gezet, tot de gast door het leggen van een bierviltje op het glas het teken geeft: "genoeg". Als ik wijn drink, is dit altijd wit en dan bij voorkeur een sauvignon blanc uit Marlbourgh in Nieuw-Zeeland. |
Ingrediënten voor 4 personen:
|
|
Bereiding:
- Schil de aardappelen en kook ze gaar. Stamp ze fijn en maak met de melk en boter puree. Breng op smaak met zout en peper.
- Schil de appels en de peer en snijd ze in stukjes. Kook deze met een bodem water, de suiker en het citroensap circa 5 minuten. Ze moeten nog wat beet hebben. Giet af, voeg het vanillemerg toe en roer het mengsel door de aardappelpuree.
- Bestrooi de plakken bloedworst met bloem en bak ze in de geklaarde boter gaar en krokant. Serveren bij de stamppot.
Sonja van de Rhoer - www.culinaireproducties.nl