Koningin van de Oostenrijkse wijnen
Regina Meij, Koningin van de Oostenrijkse wijnen, hcp 13.7, dames zondag UGC De Pan is directeur/eigenaar van Imperial Wijnkoperij in Den Dolder, 5 minuten rijden van haar homecourse golfclub De Pan.
Passie voor golf, voor wijn, voor yoga… De passie voor golf ontstond al tijdens haar studie aan de TU Eindhoven, zo’n 30 jaar geleden. Een baan bij Shell in Wenen gaf er naast golf een tweede passie bij: wijn en dan in het bijzonder Oostenrijkse wijn. Terug in Nederland besloot Regina haar baan als informatica adviseur op te zeggen en zich geheel te wijden aan de wijn. Vorig jaar was haar grote succesjaar. Imperial Wijnkoperij bestond 20 jaar, Regina werd wijnkoper van het jaar, won de Diamond Award en kreeg de in Oostenrijk prestigieuze Bacchusprijs. Met recht Koningin van de Oostenrijkse wijn. Voor Regina ligt de uitdaging in het vinden van een goede wijn voor een goede prijs. Ze doet hierbij geen concessies. Denkt niet: ‘de wijn is toch redelijk voor die prijs.’ Nee ze kiest de wijn alleen als deze echt goed is, zonder ‘maar’. En naast dit alles is ze een begenadigd sportieve golfster, referee (2 cursussen), voorzitter handicap en regelcommissie, echtgenote en moeder van een tweeling van 13 en een dochter van 15 jaar. Imperial Wijnkoperij - in 1994 opgericht door Regina - is de meest toonaangevende importeur van Oostenrijkse wijn in Nederland. | Misschien dat haar derde passie: yogadocent ervoor zorgt dat alles zo in goede banen verloopt. Regina ziet ook overeenkomsten tussen golf, yoga en het ondernemerschap.
Er wordt wijn geïmporteerd van 23 wijnboeren uit Oostenrijk, uit vrijwel alle wijnbouwgebieden. In 2005 is gestart met Duitse wijnen en ook daarin is een grote specialisatie opgebouwd, met de vertegenwoordiging van 12 wijnhuizen. Daarnaast gaat de aandacht ook steeds meer in oostelijke/zuidelijke richting en wordt er wijn geimporteerd van 3 wijngoederen uit Hongarije en 2 uit Slovenië. De wijnen van Regina vind je bij een groot aantal toprestaurants en bij een selecte groep wijnwinkels in het hele land. Maar ook bij Gall & Gall en de Hema zijn heel betaalbare, door Regina geselecteerde, wijnen te vinden. |
Lievelingsgerecht
Regina eet het liefste vegetarisch en heeft daarom ook gekozen voor een paar heerlijke salades, die ook goed als bijgerecht bij een stukje vis of vlees kunnen worden gegeten.
Bietensalade met sinaasappel of mandarijn
Bietjes liefst uit eigen moestuin net gaar koken, in stukjes snijden (hoeft echt niet allemaal gelijk) en mengen met partjes sinaasappel of mandarijn met een vinaigrette van mooie olijfolie, zachte wijnazijn, peper, zout en verse of gedroogde tijm.
Witlofsalade met appel en walnoot met een yoghurtdressing
Meng gesneden witlof met stukjes appel en grof gehakte walnoten. Meng de yoghurtdressing erdoor en laat een kwartiertje intrekken.
Rijstsalade met bonen
Meng gekookte rijst met uitgelekte bonen naar keuze, voeg in stukjes gesneden groente toe (kijk in de koelkast wat er nog ligt) en breng op smaak met een dressing. Geef er voor vis of vleesliefhebbers een stukje gebakken vis of een tartaartje bij. Aardappeltjes uit de oven doen het ook goed als bijgerecht.
De bijpassende wijn
Grüner Veltliner, de groente wijn, uit Oostenrijk van Domaine Wachau, Federspiel, Weissenkirch. Gall & Gall.
Een heerlijke frisse Grüner Veltliner van super kwaliteit. De druiven zijn afkomstig van de stijle hellingen van één van 's werelds beste coöperaties, Domäne Wachau. Een wijn met de frisheid van grapefruit, limoen met daarnaast kruiden en de kenmerkende witte peper.
Of de Grüner Veltliner van de Hema. Grüner Veltliner is hét paradepaardje van de Oostenrijkse witte wijnen, dat op bijna een derde van alle wijngaarden in Oostenrijk geteeld wordt. Ze maken er (onder andere) deze fris droge wijn van. Een Grüner Veltliner die wel wat heeft van Sauvignon Blanc, al is hij vriendelijker en zachter.
Dezelfde frisse lentegeur, maar dan met veel bloesem, als een appelboomgaard in bloei. Het is een ideale aperitiefwijn en een veelzijdige begeleider van bijna alle lichte voor- en tussengerechten. Deze wijn heeft de unieke kwaliteit zich als een kameleon aan te kunnen passen aan een gerecht.
Regina eet het liefste vegetarisch en heeft daarom ook gekozen voor een paar heerlijke salades, die ook goed als bijgerecht bij een stukje vis of vlees kunnen worden gegeten.
Bietensalade met sinaasappel of mandarijn
Bietjes liefst uit eigen moestuin net gaar koken, in stukjes snijden (hoeft echt niet allemaal gelijk) en mengen met partjes sinaasappel of mandarijn met een vinaigrette van mooie olijfolie, zachte wijnazijn, peper, zout en verse of gedroogde tijm.
Witlofsalade met appel en walnoot met een yoghurtdressing
Meng gesneden witlof met stukjes appel en grof gehakte walnoten. Meng de yoghurtdressing erdoor en laat een kwartiertje intrekken.
Rijstsalade met bonen
Meng gekookte rijst met uitgelekte bonen naar keuze, voeg in stukjes gesneden groente toe (kijk in de koelkast wat er nog ligt) en breng op smaak met een dressing. Geef er voor vis of vleesliefhebbers een stukje gebakken vis of een tartaartje bij. Aardappeltjes uit de oven doen het ook goed als bijgerecht.
De bijpassende wijn
Grüner Veltliner, de groente wijn, uit Oostenrijk van Domaine Wachau, Federspiel, Weissenkirch. Gall & Gall.
Een heerlijke frisse Grüner Veltliner van super kwaliteit. De druiven zijn afkomstig van de stijle hellingen van één van 's werelds beste coöperaties, Domäne Wachau. Een wijn met de frisheid van grapefruit, limoen met daarnaast kruiden en de kenmerkende witte peper.
Of de Grüner Veltliner van de Hema. Grüner Veltliner is hét paradepaardje van de Oostenrijkse witte wijnen, dat op bijna een derde van alle wijngaarden in Oostenrijk geteeld wordt. Ze maken er (onder andere) deze fris droge wijn van. Een Grüner Veltliner die wel wat heeft van Sauvignon Blanc, al is hij vriendelijker en zachter.
Dezelfde frisse lentegeur, maar dan met veel bloesem, als een appelboomgaard in bloei. Het is een ideale aperitiefwijn en een veelzijdige begeleider van bijna alle lichte voor- en tussengerechten. Deze wijn heeft de unieke kwaliteit zich als een kameleon aan te kunnen passen aan een gerecht.
Sonja van de Rhoer - www.culinaireproducties.nl